Trovanții de la Ulmet: Arie protejată începând cu 2018

Ai fost la trovanții de la Ulmet? Tradițional se numesc babe, ciuperci sau bolovani. De fapt, sunt niște forme naturale care se formează în urma unor procese de cimentare. Este o rețetă destul de complicată care are loc în subteran, în pânza freatică. Dar nu oriunde, căci altfel am da de trovanți de fiecare dată când săpăm o fântână!

Pentru formarea trovanților este nevoie de o sursă de “ciment” și de un agent de “cimentare”. Trovanții de la Ulmet sunt formați din nisipuri depuse într-o deltă preistorică. Căci da, la Bozioru a fost o deltă acum aproape 15 milioane de ani. În acea deltă trăiau multe animale acvatice, așa că nisipurile sunt pline de cochilii de scoici și de melci. Iată sursa de ciment! Agentul de cimentare sunt apele foarte rare care se găsesc în această zonă. Este vorba de ape acide care dizolvă cochiliile și se îmbogățesc în calciu. Aceste ape se infiltrează apoi în pânza freatică, care conține ape normale. Acolo, în urma unor reacții se debarasează de tot calciul. Ce face acesta? Se depune pe boabele de nisip și începe să le lipească unul de altul, formând trovanți.

Formarea acestora, fie că au forme sferice, elipsoidale, cilindrice sau spiralate, poate dura mii sau chiar zeci de mii de ani. Apoi, încetul cu încetul, vântul și ploaia îi scoate la iveală prin eroziune.

Iată de ce un astfel de sit, ca Trovanții de la Ulmet, este o comoară rară care trebuie protejată și îngrijită. În anul 2018, împreună cu Primăria Comunei Bozioru am făcut acest pas important. Echipa noastră a realizat documentația și notele de management ale sitului. Mai apoi, acestea au fost adoptate în Consiliul Local și Trovanții de la Ulmet au devenit arie protejată de interes comunitar.

Acum, pe măsură ce implementăm ideile de management, această comoară naturală este mai bine protejată și aduce un venit comunității. Dacă vrei să consulți raportul pe baza căruia situl a fost protejat și notele de management ale acestuia, le găsești în fișierul de mai jos. Te așteptăm la Ulmet!

  • Raport Arie Protejata Babele de la Ulmet