Surpriză în Ținutul Buzăului – Prima semnalare a viperei de stepă (Vipera ursinii)

Weekendul trecut a avut loc un eveniment important în lumea herpetologiei. Un grup de biologi și fotografi de natură au venit în Ținutul Buzăului pentru a căuta vipera de stepă.

Cum a început totul?

Colegul nostru Marius petrece mult timp în teren, fiind mereu atent la animale și plante. De această dată era în Ținut în cadrul proiectului "Reducerea amprentei de carbon și creșterea impactului economic al turismului", sponsorizat de OMV Petrom, în căutare de valori locale și resurse naturale pe care să le putem folosi pentru dezvoltarea turistică. Așa a aflat de viperă de la Sandu Sfinteș, un localnic iubitor de natură, ce ne-a trimis poze cu șerpii întâlniți prin zonă. Câteva poze cu specii comune și apoi imaginea care a creat mare agitație.

Este vorba despre cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii).

Prezentă în România cu două subspecii, Vipera ursinii moldavica și  Vipera ursinii rakosiensis, această viperă nu fusese niciodată semnalată în județul Buzău.

Sandu nu știa exact ce șarpe este, dar a fost atras de modelul lui și i-a făcut câteva poze. De asemenea, ne-a spus și că nu este singurul de acest fel pe care îl vede în zonă, că poza este de anul trecut, însă și anul acesta a întâlnit vreo două exemplare. Ne-am dus rapid cu gândul că este o populație stabilă, nu doar vreun individ care a apărut accidental, așa că a luat naștere o expediție.

Câțiva biologi și fotografi de natură s-au adunat în Ținutul Buzăului pentru a căuta vipera.

De la stânga la dreapta: Iulian Gherghel, Tiberiu Săhlean, Raluca Melenciuc, Anca Pavel, Dan Constantinescu, Richard Constantinoff, Marius Iana, Vlad Cioflec, Alexandru Strugariu, Petronel Spaseni și Alexandru Spaseni. Și bineînțeles Marius, care era în spatele camerei.

O echipă faină cu oameni foarte pricepuți. Doar o oră a durat și o vipera a fost găsită. Nu mai avem dubii, vipera de stepă există în județul Buzău.

Așa cum am scris și mai sus, vipera de stepă este cea mai rară viperă din România. Este de talie mica, iar adulții nu depășesc 50-60 cm.

Are veninul mai slab decât celelalte vipere din țara noastră. Specialiștii spun că efectul mușcăturii este echivalent cu cel al înțepăturii unei viespi. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru cei care au alergie.

Atenție! Veninul mai slab nu este în niciun caz o încurajare spre manevrarea sau interacțiunea cu ele.

Se hrănește cu nevertebrate, reptile și mici mamifere.

Este de culoare gri, gălbui sau maroniu, cu un model închis la culoare, în formă de romburi legate între ele și cu margini rotunjite.

O descoperire fantastică ce pare o nouă speranță pentru această specie critic periclitată.

Ca să nu mai spunem că vipera nu a fost singura surpriză. Din 10 specii de șerpi cunoscute în România, am identificat 5 în Ținutul Buzăului, în mai puțin de o zi. Este un loc cu adevărat special. Felicitări tuturor celor care au facut parte din echipă!