Laborator pentru viitor

Imaginează-ți bucuria unor copii de la ţară atunci când intră într-un laborator şcolar nou-nouţ care arată ca un portal spre viitor. Unul cum nu se găsește nici la oraș.

Uimirea şi curiozitatea sunt atât de palpabile, că ar putea fi colectate într-o eprubetă. Scena de mai sus s-a repetat aproape identic, şi la Scorţoasa și la Haleș, acolo unde proiectul Laborator pentru viitor a devenit realitate graţie sprijinului financiar oferit de la OMV Petrom.

Datorită acestei iniţiative, peste 300 de copii beneficiază de două laboratoare utilate cu microscoape, lupe digitale portabile (pe care şcolarii le pot lua cu ei lua pe teren), probe biologice și geologice, senzori digitali de măsură ai parametrilor apei și solului, dar şi mobilier nou-nouţ.

Profesorii au fost încântaţi în aceeaşi măsură, mai ales că entuziasmul copiilor a fost contagios: laboratoarele, cred profesorii, sunt de mare ajutor elevilor înzestraţi, dar mai puţin avantajaţi de la sate şi sunt un ajutor preţios în lupta cu abandonul şcolar, cu scăderea continuă a numărului de elevi şi cu problemele financiare mereu prezente în zonele defavorizate. Astfel de laboratoare sunt investiții pe care școlile nu și le-ar putea permite, dar mai ales, care implică și motivează copiii.

Lecţiile în laborator constituie un pas esenţial către învăţământul modern, cu şanse egale. Stimulaţi de instrumentele noi din aceste laboratoare de știinţe naturale, copiii studiază în detaliu plante, roci, materiale textile, anatomice sau chiar gheaţă și fulgi de zăpadă.

„Laboratorul pentru viitor” a creat condițiile optime de studiu ale științelor naturale, activitățile devenind atractive şi eficiente. Lecțiile pot fi abordate din punct de vedere interdisciplinar, stimulând curiozitatea şi interesul elevilor. E un mod de a iniția elevii în a utiliza informația, dar şi de a deschide școlile către mediul înconjurător”, ne-a povestit Cristinel Scutaru, profesor pentru învățământul primar, implicat direct în amenajarea acestor laboratoare.

„Laboratoarele pentru viitor” îndeamnă copiii să privească cu adevărat în jurul lor, să înțeleagă natura și să studieze științele dincolo de manualul școlar și tabla cu cretă. Reprezintă o șansă pentru un învățământ de calitate, un ajutor pentru profesori și un mod de a fructifica talentul copiilor din mediul rural.

IMG_4973
IMG_5003
IMG_5011
IMG_5021
IMG_5032
IMG_5046
MI_Scortoasa_Laborator (1)
MI_Scortoasa_Laborator (2)
MI_Scortoasa_Laborator (8)
MI_Scortoasa_Laborator (10)
MI_Scortoasa_Laborator (12)
MI_Scortoasa_Laborator (13)
MI_Scortoasa_Laborator (20)
IMG_4973 IMG_5003 IMG_5011 IMG_5021 IMG_5032 IMG_5046 MI_Scortoasa_Laborator (1) MI_Scortoasa_Laborator (2) MI_Scortoasa_Laborator (8) MI_Scortoasa_Laborator (10) MI_Scortoasa_Laborator (12) MI_Scortoasa_Laborator (13) MI_Scortoasa_Laborator (20)