GeoSust – Ținutul Buzăului și dezvoltarea durabilă

Te-ai întrebat vreodată de unde ne vin nouă toate ideile? Sau de unde avem informațiile pe care le folosim în muzee, pe trasee sau în munca noastră de zi cu zi?

Acum câțiva ani am avut un proiect foarte mare care s-a numit GeoSust. Geo de la Pământ, iar Sust de la Sustenabilitate. A fost finanțat de Norvegia, Islanda și Liechtenstein prin programul EEA Grants. A fost un proiect de cercetare aplicată, adică un proiect ale cărui rezultate nu rămân doar în cărți și articole, ci sunt aplicate experimental pentru binele societății.

GeoSust reprezintă un reper pentru noi și pentru Ținutul Buzăului. De exemplu, echipa noastră actuală s-a conturat și consolidat în această perioadă. Apoi, ne-a permis să descoperim cu adevărat Ținutul Buzăului. Timp de 3 ani, între 2014 și 2017, am cercetat acest teritoriu în lung și în lat.

Am studiat mediul: alunecările de teren, chimismul apelor, radioactivitatea naturală, dar și calitatea aerului din interiorul caselor. Am studiat plantele și habitatele ca să aflăm ce plante rare găsim, ce habitate prețioase, dar și ce plante utile sau dăunătoare cresc în Ținut. În același timp am studiat oamenii: obiceiuri, povești, sărbători, istorii, muzică, obiecte, haine și multe altele.

Am studiat și peisajul, adică totalitatea elementelor umane și naturale, interacțiunea dintre om și natură, și modul în care oamenii percep mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, am căutat să înțelegem care este relația dintre om și mediu. În egală măsură, am descoperit resursele naturale și culturale ale Ținutului și ne-am dat seama cum le putem valorifica. Am aflat și care sunt provocările dezvoltării acestui teritoriu.

GeoSust a fost un proiect interdisciplinar în care au venit laolaltă numeroși specialiști din domenii diferite, uniți de un scop comun. Geologi au colaborat cu biologi, cu chimiști, cu fizicieni, cu etnografi, cu antropologi, cu peisagiști, cu geografi, cu arhitecți, ba chiar cu artiști, designeri grafici și developeri de software. Și uite așa, geologii au ajuns să se uite după flori, biologii după haine tradiționale și etnografii după pietre.

A fost în același timp un proiect transdisciplinar în care specialiștii au lucrat îndeaproape cu locuitorii zonei. Ne-am cunoscut, am vorbit, am pornit împreună la lucru și am încercat să găsim soluții pentru provocările zonei. Totul împreună cu oamenii care locuiesc aici. În scurt timp, am ajuns să facem parte din comunitate. Mai mult, am făcut primii pași către implicarea și activarea comunității. Implicarea comunității este un aspect pe care punem mult preț: o zonă nu se poate dezvolta decât pornind de la cei care locuiesc acolo.

A fost o muncă lungă, frumoasă și complicată. Dar bineînțeles că pentru a face atâtea lucruri am avut parte de mult sprijin. Pe lângă specialiștii echipei noastre, în proiect au lucrat aproape 60 de cercetători. Ni s-au alăturat specialiști de la Institutul de Geodinamică al Academiei Române, de la Universitatea din București, de la Muzeul Țăranului Român, de la Institutul Geoecomar și de la Universitatea Babeș-Bolyai, dar și specialiști din Norvegia!

Dincolo de a descoperi cu adevărat ce înseamnă Ținutul Buzăului, GeoSust ne-a oferit marea oportunitate de a colabora cu colegii și prietenii noștri din Norvegia. Am avut multe de învățat unii de la alții și am pus bazele unui parteneriat trainic, care se menține și în ziua de astăzi. Este vorba de cercetători de la Universitatea Norvegiană pentru Științele Vieții, de la Institutul Telemark, de la Universitatea Norvegiei de Sud-Est, de la firma Aurland și de la Geoparcul Gea Norvegica.

A fost o muncă lungă, frumoasă și cu multe rezultate. Acest proiect stă la baza experienței echipei noastre. Iar ca să răspundem la întrebarea de mai sus: rezultatele proiectului sunt sacul-fără-fund din care scoatem ideile, informațiile și poveștile pe care ți le prezentăm. Tot din acest proiect s-au născut și strategiile de dezvoltare durabilă ale zonei pe care acum le aplicăm și le îmbunătătim.

Ești curios să afli mai multe despre GeoSust? Rapoartele proiectului sunt disponibile mai jos. Lectură plăcută!