GeoGate – Poarta către Ținutul Buzăului

Trecând la nord de valea Buzăului, intri în Ținut. Este un teritoriu minunat, plin de bogății naturale și de oameni nemaipomeniți. Aici găsești munți de sare, chihlimbar, izvoare de petrol, trovanți, așezări rupestre, focuri vii, vulcani noroioși, dar și lacuri și văi săpate de ghețari.

Dar chiar și așa, puțini oameni au auzit de aceste locuri. Mulți conduc nepăsători pe DN10, între Buzău și Brașov, fără să știe ce pot găsi la doar o aruncătură de băț. Alții vin în număr mare la vulcanii noroioși de la Pâclele Mari. Sunt aproape 80.000 de oameni care vin acolo în fiecare an și aproape toți pleacă acasă în aceeași zi. Acesta este un turism tranzitoriu.

Turismul tranzitoriu creează mai multe probleme decât beneficii. În primul rând, crește nivelul de trafic, zgomot și poluare. În al doilea rând, vizitatorii nu interacționează cu locuitorii, nici cultural, nici social și nici economic. În concluzie, este un turism care nu aduce aproape nimic zonei, în afară de noxele de la mașină.

Însă există un potențial grozav! Cum ar fi dacă am convinge o parte dintre aceste persoane să nu plece acasă în aceeași zi, ci să petreacă mai mult timp în Ținutul Buzăului. Sunt atât de multe locuri de vizitat, atât de multe persoane de cunoscut și povești de auzit. Ar putea să se retragă cu mașina la o pensiune, ori la o gazdă. De acolo, drumeții cât vezi cu ochii.

Astfel, am scădea amprenta de carbon a vizitatorilor. Aceștia ar petrece mai mult timp în drumeție decât în mașină. În același timp am crește gradul de interacțiune cu locuitorii. Dacă petreci mai mult timp în teritoriu, ai și mai multe nevoi! Trebuie să dormi, să mănânci, să bei, să cumperi o amintire, să stai de vorbă cu oamenii, să ajungi în locuri speciale în care ai nevoie de un ghid și să trăiești experiența teritoriului.

Iată cum apar oportunități sociale și economice. Așa putem începe construcția unui turism sustenabil. Și ca să începem această construcție am pus la cale un proiect. Numele de cod este GeoGate.

Vrem să creăm un punct de vizitare cum nu mai există altul în România: un loc unde poți să vezi, să auzi, să miroși și să simți Ținutul Buzăului. Un spațiu plăcut, în care să descoperi valorile și atmosfera acestui teritoriu. În urma vizitei, acest loc ar trebui să te convingă să nu mai stai pe gânduri și să explorezi neapărat Ținutul Buzăului.

Așa se face că în satul Sătuc ( :D ) există o clădire părăsită chiar la DN10. Este înainte de a lua drumul către vulcani. Este într-o zonă cheie: tranzitată atât de cei care fac drumul Buzău-Brașov, cât și de zecile de mii de vizitatori care vor să vadă Pâclele.

Împreună cu Primăria Comunei Berca am căzut de acord că aici trebuie să facem punctul de vizitare. Am redactat un proiect și l-am trimis Consiliului Județean Buzău. Cei de la Consiliu au fost încântați de idee și au dus vestea mai departe la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară din Ținut.

Uite așa, Consiliul Județean Buzău, ADI-ul și Primăria Berca au găsit resursele necesare pentru realizarea visului nostru: Poarta către Geoparc. Proiectul valorează aproape 15.000 de euro. Folosiți cu înțelepciune, valorează înzecit!

În iunie 2019, echipa noastră a început lucrul. Până la finalul anului, ne propunem să avem ceva nemaipomenit să îți arătăm. Dacă ai văzut restul spațiilor pe care le-am amenajat până acum, atunci probabil că ai așteptări mari de la noi. Nu te vom dezamăgi!

Vrei câteva indicii?