
Educație de Senzație – un proiect local, care devine național
La orele de fizică și de științe ale naturii, copiii noștri învață o mulțime de lucruri interesante. Află despre climă, poluare, schimbări climatice, despre calitatea mediului înconjurător. Însă primesc numai latura teoretică a acestor informații.
Astfel, aceste concepte esențiale pentru societatea viitorului, rămân intangibile. Sunt informații nefuncționale, arhivate în bagajul de cunoștințe și gata să fie uitate. Din păcate, este o realitate a sistemului de învațământ formal. Dar lucrurile încep să se schimbe!
În anul 2017, ne-am propus să facem un prim pas către o schimbare. Am pus pe hârtie o idee și am lansat-o în competiția de proiecte “Idei din Țara lui Andrei”. Ideea noastră începea cu posibilitatea de a construi niște aparate moderne care să măsoare și să “arate”: clima, calitatea mediului, poluarea și schimbările climatice.
Bineînțeles că astfel de aparate există în comunitatea științifică. Dar noi doream să le construim pentru copiii din școli și licee. Cum ar fi oare ca acești tineri să poată învăța în fața unui computer, privind și manipulând date de mediu în timp real?
În loc de a folosi capacitatea de a citi și de a memora, și-ar folosi capacitatea de a selecta date, de a le înțelege și de a le interpreta. Ar avea acces la o latură funcțională a conceptelor pe care le studiază la școală și ar putea învăța să le folosească. Pe lângă utilitatea pe care acestea le pot avea în viitor, tinerii vor putea să le folosească în beneficiul societății.
Cei de la OMV Petrom au evaluat ideea noastră și au decis că merită încercată! Astfel, am primit finanțare timp de un an. Trei licee din județul Buzău: Colegiul Economic Buzău, Colegiul Tehnic Buzău și Liceul Tehnologic Lopătari ni s-au alăturat în această aventură. Astfel, s-a născut proiectul “Educație de Senzație” - varianta 1.
Îți putem povesti multe despre proiect și despre cum am lucrat cu tinerii din aceste licee. Dar mai bine îți arătăm :)
Proiectul a fost o experiență plăcută și a fost implementat cu success. Ne-a plăcut atât de mult, încât am hotărât să nu ne oprim aici. Acest proiect, dincolo de a fi în beneficiul școlilor și liceelor locale, ar putea fi de folos tuturor liceelor și școlilor din România. Ba mai mult, ar putea fi de folos oricui vrea să afle mai multe despre mediu și climă. Așa că ne-am hotărât să facem pasul cel mare!
Acum, 2 ani mai târziu, suntem în procesul de optimizare a întregului sistem: de la stații până la server. Planul nostru este ca rețeaua Educație de Senzație să poată fi accesată de școli și de licee de oriunde din România. Singura resursă necesară este o conexiune la internet.
Ba chiar mai mult, vom pregăti o aplicație online care va putea fi folosită direct la ore. Copiii vor putea să interogheze datele, să construiască grafice prestabilite și să primească instrucțiuni și ponturi. Hai să vedem cine recunoaște prima furtună solară! Sau cine “vede” erupția următorului vulcan din Europa. În ce zi e nivelul de poluare mai mare, și de ce? De ce a scăzut presiunea atmosferică și a crescut brusc nivelul de praf?
Acestea sunt doar câteva posibile aplicații. Frumusețea este că se poate adapta în funcție de vârsta copiilor. O idee locală care poate avea un impact național! Te ținem la curent cu progresul nostru :)
Iată noutăți:
- Iunie 2019 - 2 dintre cele 4 stații sunt la București pentru îmbunătățiri. Regândim sistemul de alimentare și îmbunătățim sistemul de transmisie.
- Decembrie 2018 - se face 1 an de când stațiile noastre transmit informații. Senzorii sunt stabili, dar sistemul de alimentare are mici probleme.