Continuăm cu (gard) DRAG lucrările la #EduSENSE: Școala din Beșlii

Alături de #better, Ursus Breweries, Metigla, Primăria Mânzălești și Fundația Comunitară Buzău

Alături de partenerii de la #better, Primăria Mânzălești și de la Fundația Comunitară Buzău ne-am propus să schimbăm fața școlii într-un mod simplu, dar de impact. Primul pas a fost să înlocuim vechiul gard din plasă de metal, ruginit și impropriu mediului rural. În locul lui, am zis să construim un gard social, un gard frumos, un gard care să aducă valoare nu doar școlii, dar și spațiului public. Cu alte cuvinte, un GARD care să ne fie DRAG.

Al doilea pas l-a făcut Fundația Comunitară Buzău. În misiunea ei de a finanța și sprijini ințiativele locale de impact a înlesnit colaborarea dintre Ursus Breweries și Ținutul Buzăului. Astfel, cei de la Ursus Breweries au ajuns nu numai parteneri ai Fundației Comunitare, ci și ai Ținutului Buzăului, în cadrul acestui proiect. Apoi, #better a luat legătura cu Cristian Mătăsel și partenerii de la Metigla cu o nouă idee de produs DRAG.

Astfel, Ursus Breweries și Metigla s-au alăturat inițiativei noastre. Folosind schițele făcute de Asociația #better, Metigla a creat Acoperișul DRAG. Acesta este făcut dintr-o tablă specială care îmbracă acoperișul din lemn al gardului. Ursus Breweries a oferit o sponsorizare care a permis achiziționarea materialelor și a mobilizat aproape 20 de ajutoare. Pe 23 octombrie, voluntarii Ursus Breweries, harnici și motivați s-au pus pe treabă aducându-și aportul la ridicarea noului gard și înfrumusețarea uneia dintre cele mai vechi școli din județul Buzău. Am lucrat împreună pentru a reda comunității spațiul de întâlnire de lângă școală și în acelasi timp ne-am putut bucura de o vreme de mai la final de octombrie.

Iată cum a început să prindă formă primul GARD | DRAG:

De ce este nevoie de un GARD | DRAG?

GARD | DRAG este un angajament de implicare în comunitate. În ziua de astăzi, gardul a devenit în multe cazuri un scut de apărare, de segregare și de izolare. Pentru noi, povestea trebuie să fie despre limita spațiului public. În egală măsură, povestea este despre interacțiunea dintre persoanele aflate de o parte și de alta a gardului.

Ne dorim un gard care să traseze limitele spațiului privat și public fără a bloca comunicarea, vizibilitatea și interacțiunea socială dintre oameni. În egală măsura, ne dorim un gard plăcut privirii pe care să îl tot repetăm și regăsim într-o comunitate. Astfel, acest gard oferă continuitate, îndrumă, ne susține călătoria și ne oferă încredere. Dacă același model de gard limitează toate proprietățile dintr-o comunitate, el conferă coerență și confort încă înainte de a interacționa cu oamenii sau atracțiile zonei.

Acest gard devine un element identitar. Mai departe, trebuie să convingem comunitatea că varietatea nu trebuie să se manifeste în toate detaliile. Trebuie să demonstrăm că un “fundal” unitar va pune și mai mult în valoare acele detalii care sunt cu adevărat valoroase, și care trebuie să rămână unice.

Un gard unitar înseamnă o comunitate puternică de gospodari. Înseamnă un stil local de valoare insestimabilă prin disciplină și simplitate, cu o investiție uriașă de voință. Un gard unitar produce reacții ale vizitatorilor care cu siguranță vor răsplăti efortul.

Care sunt principiile unui GARD | DRAG?

La EduSENSE, în Ținutul Buzăului, pornim de la gardul tradițional din lemn. Adăugăm “viață” mai lungă gardului prin bare orizontale metalice. Acestea înlocuiesc barele orizontale din lemn, care putrezesc repede. Tot pentru o mai bună protecție la vreme, gardul are și acoperiș. Acest acoperiș este inspirat din ctitoriile de odinioară: împrejmuirea incintelor avea acoperiș.

Ne gândim foarte atent la înălțimea gardului. Gardul trebuie să fie atât de mic sau atât de înalt cât sâ nu devină un baraj. Dorim să te vezi la ochi cu omul din spatele gardului fără să îți fie la îndemână să îi calci în spațiul personal dacă nu te invită, deschizând poarta.

Soclul văruit readuce curățenia și simplitatea satului de odinioară. Cu var trebuie să tot dai, fie la câteva luni, fie la un an. Însă nicio vopsea nu se compară cu prospețimea albului primordial, obținut prin arderea rocilor vechi de milioane de ani. Este luminos, proaspăt, curat. Ba chiar la EduSENSE am folosit varul făcut la varnița tradițională de la Școala de VAR de la Bâscenii de Jos.

Ne gândim și la faptul că la sat gospodăria e vie și ai tot timpul ceva de făcut. Nu e o statuie din granit, ci un ecosistem în care trebuie să simți prezența gospodarilor în fiecare detaliu. Tocmai de aceea lemnul și varul ne aduc aminte că suntem trecători și că dacă uităm să le îngrijim, ele vor spune povestea cu tristețe. În același timp, pot să și radieze prosper atunci când sunt îngrijite.

Ce efect va avea un GARD | DRAG?

Construind un GARD | DRAG, generăm modelul și încurajăm comunitatea să se alăture și să îmbrățișeze o “linie”. Această “linie” devine definitorie, simplă, ușor de implementat. Totodată, este cu atât mai puternică cu cât devine “obicei local”. Un GARD | DRAG reînvie credința că se poate.

Arhitectura, alături de patrimoniul de peisaj începe din detaliile pe care azi le identificăm cu dificultate tocmai pentru ca sunt haotice și distribuite individual. De ce să nu regăsim aceste elemente de arhitectură exact acolo unde ar putea să fie cel mai ușor de reinventat, fără costuri semnificative - la gard?

Rețeta unui GARD | DRAG

  • soclu din piatră, văruit în alb: 30 cm înălțime, 20 cm lățime;
  • stâlpi verticali din oțel, vopsiți negru: 1.1 m înălțime, ~ 5 cm diametru, grosimea oțelului 3 mm. Stâlpii sunt amplasați la distanță de 1.8 m, neapărat la poloboc vertical;
  • bare orizontale din oțel rectangular, vopsite negru: 6x4 cm, grosimea oțelului 2-3 mm. Sudăm barele aparent pe stâlpii verticali, cu punctele de sudură pe latura de 6 cm, cu sudura înspre “stradă”. Cotele sunt 10 cm fată de soclu pentru bara inferioară, și 10 cm față de capul stâlpilor verticali pentru bara superioară. Barele rectangulare din oțel se montează mereu la poloboc orizontal, chiar și pe teren în pantă. În acest caz, gardul se face în trepte, cu căderi și ridicări pe segmente;
  • țambre din lemn, lăcuite transparent: 100 cm lungime, 9 cm lățime, 1.8 cm grosime. Țambrele se montează pe ambele părți, prinse în barele orizontale cu șuruburi M8 cu cap torbant. Spațiile dintre perechile de țambre sunt egale cu grosimea unei țambre (1.8 cm);
  • acoperiș din lemn în două ape: cherestea de 15 cm lățime și 2.2 cm grosime, triunghiuri decupate din țambre cu baza liberă de 28 cm și panta de 30 de grade. Triunghiurile se fixează între țambre, circa 4-5 pe segmentul de 2 m. Se atașează cu holșuruburi de țambre, cu coama la mijloc. Scânduri de cherestea se prind pe fiecare latură a triunghiului, formând un acoperiș în două ape, cu panta de 120 de grade;
  • acoperiș din tablă, negru mat, texturat skin: piese de 2 m lungime și secțiune de 2/16.8/16.8/2 cm, la unghi de 120 de grade (panta de 30 de grade) si baza libera de 28. Cu alte cuvinte, Acoperiș DRAG de la Metigla.