Despre Ținut

 • Ce este Ținutul?

  Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți. Este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de aproape 1036 km2 și care coincide cu limitele administrative a 18 comune. Ținutul este locuit de circa 43,000 de munteni, cu o tradiție a locuirii care se întinde cel puțin până în epoca bronzului.

  Ca teritoriu de dezvoltare sustenabilă, Ținutul Buzăului se individualizează prin faptul că aici se dezvoltă, experimentează și îmbunătățesc concepte, strategii și unelte de dezvoltare durabilă care au ca scop dezvoltarea socială, culturală, educațională, civică și economică a comunităților, folosind resursele și patrimoniul natural, cultural și uman al zonei într-un mod responsabil, durabil și constructiv.

 • Ținutul ca destinație de vizitare

  Una dintre strategiile aplicate în teritoriu este dezvoltarea turismului alternativ, de descoperire și explorare. Ne străduim ca acest turism să fie sustenabil și echitabil aducând beneficii vizitatorilor, locuitorilor, dar și cadrului natural și cultural. Alternanța și armonia dintre peisajul rural și peisajul sălbatic este una dintre principalele resurse ale zonei și încercăm să dezvoltăm infrastructura de vizitare, dar și să administrăm fluxul de călători astfel încât toate acestea să aibă un impact minim asupra mediului și asupra valorilor care fac ca acest loc să fie atractiv: natura, cultura, liniștea, sălbăticia.

  Ținutul Buzăului este o zonă rurală care atrage, primește și dorește călători. Cu toate acestea, Ținutul nu este o stațiune turistică, ceea ce înseamnă că puritatea naturii și a culturii, dar și stilul de viață al locuitorilor sunt mai importante decât confortul vizitatorilor. Dacă dorești să trăiești o experiență autentică, bogată și greu de uitat, sau dacă vrei să trăiești într-un loc cu adevărat special unde omul se dezvoltă în armonie cu restul naturii, Ținutul Buzăului este locul perfect pentru tine!

 • Denumire și simbolistică

  Ținutul Buzăului este o denumire de promovare care a fost folosită pentru prima oară în anul 2007 și care a ajuns să definească acest segment din munții Buzăului. Folosirea cuvântului „ținut” exprimă ideea de coerență, statornicie și de legătură cu „pământul”. În același timp, un „ținut” este un spatiu locuit de oameni și astfel, cuvântul semnifică cea mai valoroasă resursă a acestei zone: legătura tangibilă și intangibilă dintre om și Pământ. Includerea toponimului „Buzău” amintește de munții și râul cu același nume, care definesc în linii generale peisajul local.

  Logo-ul nostru, al teritoriului, al inițiativei de dezvoltare și al echipei noastre poate fi interpretat pe mai multe nivele. Reprezintă două dealuri care găzduiesc un „sâmbure” de sare: aluzie la un fenomen des întâlnit aici. În același timp, dealurile formează aripile, iar sâmburele de sare capul unei păsări: simbolul vieții și al libertății. Pasărea seamănă cu o flacără, care o dată ne duce cu gândul la „Focul Viu”, un reper important al zonei, iar în al doilea rând ne duce cu gândul la pasărea de foc, pasărea Phoenix care reprezintă renașterea. Logo-ul nostru simbolizează renașterea comunităților din Ținutul Buzăului și zborul lor către viitor.

 • Scurt istoric al inițiativei

  Inițiativa pentru dezvoltarea teritoriului a început în anul 2007 printr-un parteneriat între Universitatea din București și Consiliul Județean Buzău, atunci când s-a luat pentru prima dată în considerare înființarea Geoparcului Ținutul Buzăului. Studiile preliminare, derulate între 2007 și 2010 au conturat limitele teritoriului pe baza celor 18 comune constituente și au definit principalele resurse locale. Apoi, în anul 2010 conceptul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost acceptat la nivel regional prin Hotărârea X/2010 a Consiliului Județean Buzău. Cu toate acestea, inițiativa și-a pierdut din elan și a dispărut aproape complet în anul 2012, atunci când echipa de implementare s-a retras. În anul 2013 echipa noastră a preluat inițiativa de dezvoltare a zonei și a creat un grup profesional dedicat, îmbinând abordări și cunoștințe specifice din mediul academic, antreprenorial și civil. Echipa a redefinit „Ținutul Buzăului” ca fiind un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, strategia „Geoparc” devenind o unealtă și nu un scop. Inițiativa a căpătat un caracter puternic transdisciplinar, fiind ancorată puternic în comunitatea civilă, îmbinând abordarea antreprenorială cu know-how și susținere din sfera academică (cercetare și dezvoltare). „Ținutul Buzăului” a căpătat un avânt considerabil în urma colaborării româno-norvegiene care a început odată cu proiectul GeoSust (2014-2017, EEA Grants), care a setat direcția modernă de dezvoltare pe care o susținem în prezent.