Despre Noi

Asociația Ținutul Buzăului – dezvoltare durabilă, implicare civică, educație, economie și protecția mediului Grupul de implementare și management a inițiativei Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului

 • Cine suntem noi?

  Noi suntem un grup interdisciplinar de profesioniști. Suntem specializați în domenii precum geologie, științe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educație non-formală, design grafic, IT, implicarea comunității și conservarea patrimoniului natural și cultural. Impresionați de potențialul de dezvoltare al Ținutului și de oamenii valoroși pe care i-am întâlnit aici, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea zonei. Folosim experiența și cunoștințele noastre pentru a defini și coordona inițiativa „Ținutul Buzăului”. În anul 2017 ne-am organizat sub forma Asociației Ținutul Buzăului, o organizație non-guvernamentală și non-profit. Aceasta este cadrul legal pentru activitățile echipei și pentru derularea inițiativei noastre.

 • Misiunea noastră

  Misiunea noastră este să construim un model de dezvoltare sustenabilă care să fie adaptabil și replicabil în alte locuri de pe glob. Folosim ca resursă primară patrimoniul natural și cultural al zonei, pentru care echilibrăm protecția cu folosirea inovativă. Scopul este să îmbunătățim calitatea mediului și viața culturală, socială, economică și educațională a comunităților. Dezvoltăm capacitatea comunităților de decizie și mobilizare și promovăm dezvoltarea turismului alternativ, responsabil și în armonie cu mediul.

 • Viziunea noastră

  Pentru noi, viitorul este un loc în care omul își acceptă rolul de parte componentă a mediului și în care dezvoltarea societății are loc în armonie cu dezvoltarea cadrului natural. Viitorul este definit de un mod de dezvoltare al societății care aduce valoare adăugată cadrului natural și cultural. Este un viitor la care încercăm să ne aducem aportul.

 • Unde ne oprim?

  Nicăieri! Dezvoltarea este un proces continuu care nu se termină niciodată. Întotdeauna vor apărea provocări, dar și noi unelte, tehnologii și concepte pe care le putem aplica pentru a menține și îmbunătăți calitatea vieții, calitatea educației, a mediului natural, a spiritului civic, dar și a experienței pe care un teritoriu o poate oferi. Dincolo de a aplica concepte și unelte, noi le dezvoltăm și le experimentăm. Așteptăm cu interes noi provocări, dar și posibilitatea de a colabora, susține și învăța cu și de la alte teritorii.

Echipa noastră

 • Răzvan

  Răzvan

  General Manager

  Răzvan a ajuns pentru prima dată în Ținutul Buzăului în anul 2009, când era încă student. S-a atașat rapid de locuri și de oameni și a revenit în zonă cât de des a putut, Ținutul Buzăului ajungând să însemne „acasă”. În anul 2013 a format echipa pe care o conduce și alături de care speră să facă o diferență. El supervizează strategia de dezvoltare a zonei și, pentru că îi place să vorbească mult, nimeni nu-l mai poate opri atunci când avem de-a face cu comunitățile.

  Răzvan este geolog specializat în vulcanologie (PhD) și în dezvoltare sustenabilă (MSc). Are de asemenea și ceva experiență cu managementul echipelor :)

  Hobby no. 1: fotografie

 • Alice

  Alice

  Președinte

  Alice umblă prin Ținutul Buzăului tot din 2009, când și-a descoperit pasiunea pentru căutat chihlimbar. Primul contact cu Ținutul a fost o adevărată încercare: s-a pierdut prin păduri, s-a pierdut pe munți, a mers în umbra ursului care aștepta după fiecare copac să o mănânce, au alergat-o câinii... oricum, după prima zi a jurat că nu mai calcă în zonă. Dar vezi tu cum e Ținutul, o dată ce l-ai văzut, nu vrei să te mai desparți de el. Așa că Alice s-a apucat să învețe despre conservare și patrimoniu, despre natură și cultură și despre dezvoltare durabilă și acum petrece mai mult timp în Ținut decât în orice alt loc din România.

  Alice este specialist în dezvoltare sustenabilă și este planta echipei, adică persoana care generează încontinuu idei. Îi plac foare mult păsările, îi place să umple scaunele cu sare (vezi Muzeul 7 Locuri de Poveste) și nu îi place când cineva îi fură o idee.

 • Ciprian

  Ciprian

  De Ținutul Buzăului a aflat prima dată de la Răzvan, pe când era încă student, însă primul contact cu zona l-a avut mai târziu, când a lucrat la Muzeul Timpul Omului. Un proiect plin de suflet și nămol care a închegat prietenii și a creat amintiri în Ținut.

  Ciprian a studiat geologia, însă a decis să își ducă pasiunea față de Design Grafic la nivel profesional.

  Pe teren poate lucra în condiții extreme: de la eliberarea drumurilor de măgari până la cocoțarea prin podurile caselor părăsite pentru a recupera diferite obiecte de patrimoniu. Pe teren colegii îl numesc “Capra Neagră”, datorită abilității lui de a-și face drum în medii greu accesibile.

  Speră ca, împreună cu echipa, să poată duce Ținutul Buzăului la următorul nivel.

 • Sergiu

  Sergiu

  Sergiu este independentul echipei care nu a vrut să respecte structura prezentării impuse de manager. Este înarmat cu o fire practică (Răzvan’s edit: ?), autodidact și pasionat de tehnologie, în special de electronică și calculatoare. Deși este specializat în software, se regăsește și în dezvoltarea de dispozitive IoT (Răzvan’s edit: ??). A ajuns prima dată în Ținutul Buzăului aproape forțat, dar i-a plăcut și se întoarce destul de des, dar niciodată fără PC.

  Sergiu este software developer și mai face parte dintr-o echipă internațională care se ocupă cu dezvoltarea de jocuri video pe calculator.

  Printre hobby-uri se află gaming-ul, ciupitul corzilor de chitară, și conversațiile succinte (Răzvan’s edit: ???) dintre Răzvan și comunitate.

 • Cecilia

  Cecilia

  Cecilia este a Ținutului Buzăului dintotdeauna, pentru că a avut șansa să trăiască pe aceleași meleaguri încă de la naștere. Învățătoare fiind, a avut privilegiul de a cunoaște foarte bine viața satului, cu bucuriile, dar si cu neajunsurile ei. Este un căutător neobosit a tot ce înseamnă cultura imaterială a zonei. Când începe să povestească trebuie să fii atent la timp, pentru că este greu de oprit!

  Cecilia este învățătoare pensionară, instructorul Grupului de Tradiții și Obiceiuri „Slănicul” și în prezent custode al muzeului ,,Timpul Omului " din Mânzălesti. Este foarte pasionată de acest job și dacă o soliciți, vine cu vechea ei bicicletă oricând să te primească, chiar și în afara programului.

 • Cristina

  Cristina

  Cristina este un mix de literatură, artă, științe politice, economie și natură. A lăsat tocurile din oraș pentru bocancii din Ținutul Buzăului, iar din backgroundul de relații internaționale a păstrat atașamentul față de artă și patrimoniul cultural. În 2014 a ales să studieze dezvoltarea durabilă și atunci s-a întâlnit și cu patrimoniul natural. În scurt timp, Ținutul Buzăului a devenit un stil de viață, care uneori presupune bătut de cuie, cărat de lemne, tras de cabluri. Oricum, Cristinei îi place să fie implicată în tot și în toate de la strategii de interpretare a patrimoniului la cărat pietre.

  Cristina este specialist în conservarea patrimoniului natural și cultural (PhD).

 • Alex

  Alex

  Alexandru a lansat în 2007 conceptul acestui proiect ambițios și inovator, alături de oameni ai locului, specialiști și pasionați. După trei ani de aventuri culturale, întâlniri, prezentări și dezbateri s-a născut Geoparcul Ținutul Buzăului, varianta 1.0. Ca locuitor de suflet și „cetățean de onoare” al Ținutului, a contribuit la formarea și dezvoltarea actualei echipe entuziaste și profesioniste. Rolul lui este să asigure corelări și cooperări, în cadrul Programului UNESCO pentru Geoparcuri, la nivel național și internațional.

  Alexandru este geolog, profesor, director al Geoparcului Internațional UNESCO - Țara Hațegului, membru în structurile Rețelei Globale a Geoparcurilor și expert UNESCO pentru geoparcuri. Îi place să inspire și să se lase inspirat de oamenii creativi, visători și optimiști.

 • George

  George

  George s-a atașat de Ținutul Buzăului din timpul practicilor de la masterul de dezvoltare durabilă și patrimoniu al Facultății de Geologie din București. Chiar dacă inițial a fost la un pas de a-și strica și picioarele și mașina și motocicleta încercând să ajungă în cele mai retrase locuri pentru a documenta, alături de echipă, elementele de patrimoniu natural și cultural, George a ramas nedezlipit de geoparc și de povestea sa.

  Acum este specializat pe arii protejate (PhD) și educație nonformală. Când are timp, fie lipește senzori pe microcontrollere, fie navighează cu veliere pe mare.

Cum ne contactați?

Cel mai ușor, la adresa de e-mail contact@tinutulbuzaului.org! :)