
Despre Noi
Asociația Ținutul Buzăului – dezvoltare durabilă, implicare civică, educație, economie și protecția mediului Grupul de implementare și management a inițiativei Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului
-
Cine suntem noi?
Noi suntem un grup interdisciplinar de profesioniști. Suntem specializați în domenii precum geologie, științe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educație non-formală, design grafic, IT, implicarea comunității și conservarea patrimoniului natural și cultural. Impresionați de potențialul de dezvoltare al Ținutului și de oamenii valoroși pe care i-am întâlnit aici, ne-am propus să contribuim la dezvoltarea zonei. Folosim experiența și cunoștințele noastre pentru a defini și coordona inițiativa „Ținutul Buzăului”. În anul 2017 ne-am organizat sub forma Asociației Ținutul Buzăului, o organizație non-guvernamentală și non-profit. Aceasta este cadrul legal pentru activitățile echipei și pentru derularea inițiativei noastre.
-
Misiunea noastră
Misiunea noastră este să construim un model de dezvoltare sustenabilă care să fie adaptabil și replicabil în alte locuri de pe glob. Folosim ca resursă primară patrimoniul natural și cultural al zonei, pentru care echilibrăm protecția cu folosirea inovativă. Scopul este să îmbunătățim calitatea mediului și viața culturală, socială, economică și educațională a comunităților. Dezvoltăm capacitatea comunităților de decizie și mobilizare și promovăm dezvoltarea turismului alternativ, responsabil și în armonie cu mediul.
-
Viziunea noastră
Pentru noi, viitorul este un loc în care omul își acceptă rolul de parte componentă a mediului și în care dezvoltarea societății are loc în armonie cu dezvoltarea cadrului natural. Viitorul este definit de un mod de dezvoltare al societății care aduce valoare adăugată cadrului natural și cultural. Este un viitor la care încercăm să ne aducem aportul.
-
Unde ne oprim?
Nicăieri! Dezvoltarea este un proces continuu care nu se termină niciodată. Întotdeauna vor apărea provocări, dar și noi unelte, tehnologii și concepte pe care le putem aplica pentru a menține și îmbunătăți calitatea vieții, calitatea educației, a mediului natural, a spiritului civic, dar și a experienței pe care un teritoriu o poate oferi. Dincolo de a aplica concepte și unelte, noi le dezvoltăm și le experimentăm. Așteptăm cu interes noi provocări, dar și posibilitatea de a colabora, susține și învăța cu și de la alte teritorii.
Echipa noastră
-
Răzvan
Răzvan
General Manager
Răzvan a ajuns pentru prima dată în Ținutul Buzăului în anul 2009, când era încă student. S-a atașat rapid de locuri și de oameni și a revenit în zonă cât de des a putut, Ținutul Buzăului ajungând să însemne „acasă”. În anul 2013 a format echipa pe care o conduce și alături de care speră să facă o diferență. El supervizează strategia de dezvoltare a zonei și, pentru că îi place să vorbească mult, nimeni nu-l mai poate opri atunci când avem de-a face cu comunitățile.
Răzvan este geolog specializat în vulcanologie (PhD) și în dezvoltare sustenabilă (MSc). Are de asemenea și ceva experiență cu managementul echipelor :)
Hobby no. 1: fotografie
-
Alice
Alice
Președinte
Alice umblă prin Ținutul Buzăului tot din 2009, când și-a descoperit pasiunea pentru căutat chihlimbar. Primul contact cu Ținutul a fost o adevărată încercare: s-a pierdut prin păduri, s-a pierdut pe munți, a mers în umbra ursului care aștepta după fiecare copac să o mănânce, au alergat-o câinii... oricum, după prima zi a jurat că nu mai calcă în zonă. Dar vezi tu cum e Ținutul, o dată ce l-ai văzut, nu vrei să te mai desparți de el. Așa că Alice s-a apucat să învețe despre conservare și patrimoniu, despre natură și cultură și despre dezvoltare durabilă și acum petrece mai mult timp în Ținut decât în orice alt loc din România.
Alice este specialist în dezvoltare sustenabilă și este planta echipei, adică persoana care generează încontinuu idei. Îi plac foare mult păsările, îi place să umple scaunele cu sare (vezi Muzeul 7 Locuri de Poveste) și nu îi place când cineva îi fură o idee.
-
Ciprian
Ciprian
De Ținutul Buzăului a aflat prima dată de la Răzvan, pe când era încă student, însă primul contact cu zona l-a avut mai târziu, când a lucrat la Muzeul Timpul Omului. Un proiect plin de suflet și nămol care a închegat prietenii și a creat amintiri în Ținut.
Ciprian a studiat geologia, însă a decis să își ducă pasiunea față de Design Grafic la nivel profesional.
Pe teren poate lucra în condiții extreme: de la eliberarea drumurilor de măgari până la cocoțarea prin podurile caselor părăsite pentru a recupera diferite obiecte de patrimoniu. Pe teren colegii îl numesc “Capra Neagră”, datorită abilității lui de a-și face drum în medii greu accesibile.
Speră ca, împreună cu echipa, să poată duce Ținutul Buzăului la următorul nivel.
-
Sergiu
Sergiu
Sergiu este independentul echipei care nu a vrut să respecte structura prezentării impuse de manager. Este înarmat cu o fire practică (Răzvan’s edit: ?), autodidact și pasionat de tehnologie, în special de electronică și calculatoare. Deși este specializat în software, se regăsește și în dezvoltarea de dispozitive IoT (Răzvan’s edit: ??). A ajuns prima dată în Ținutul Buzăului aproape forțat, dar i-a plăcut și se întoarce destul de des, dar niciodată fără PC.
Sergiu este software developer și mai face parte dintr-o echipă internațională care se ocupă cu dezvoltarea de jocuri video pe calculator.
Printre hobby-uri se află gaming-ul, ciupitul corzilor de chitară, și conversațiile succinte (Răzvan’s edit: ???) dintre Răzvan și comunitate.
-
Cecilia
Cecilia
Cecilia este a Ținutului Buzăului dintotdeauna, pentru că a avut șansa să trăiască pe aceleași meleaguri încă de la naștere. Învățătoare fiind, a avut privilegiul de a cunoaște foarte bine viața satului, cu bucuriile, dar si cu neajunsurile ei. Este un căutător neobosit a tot ce înseamnă cultura imaterială a zonei. Când începe să povestească trebuie să fii atent la timp, pentru că este greu de oprit!
Cecilia este învățătoare pensionară, instructorul Grupului de Tradiții și Obiceiuri „Slănicul” și în prezent custode al muzeului ,,Timpul Omului " din Mânzălesti. Este foarte pasionată de acest job și dacă o soliciți, vine cu vechea ei bicicletă oricând să te primească, chiar și în afara programului.
-
Irina
Irina
Fiind născută în Buzău, Irina a copilărit și a cunoscut îndeaproape viața satelor de pe Valea Slănicului, cu darurile, magia și încercările lor, cu poveștile și spiritul locului. S-a regăsit în artă, sub diversele ei forme, în fotografie, literatură și explorarea naturii și a darurilor ei, oferindu-și timpul, energia și talentele în dezvoltarea proiectelor Ținutului Buzăului. Își dorește să reînvie dinamica, frumusețea, tradițiile și poveștile satelor de odinioară.
-
Alex
Alex
Alexandru a lansat în 2007 conceptul acestui proiect ambițios și inovator, alături de oameni ai locului, specialiști și pasionați. După trei ani de aventuri culturale, întâlniri, prezentări și dezbateri s-a născut Geoparcul Ținutul Buzăului, varianta 1.0. Ca locuitor de suflet și „cetățean de onoare” al Ținutului, a contribuit la formarea și dezvoltarea actualei echipe entuziaste și profesioniste. Rolul lui este să asigure corelări și cooperări, în cadrul Programului UNESCO pentru Geoparcuri, la nivel național și internațional.
Alexandru este geolog, profesor, director al Geoparcului Internațional UNESCO - Țara Hațegului, membru în structurile Rețelei Globale a Geoparcurilor și expert UNESCO pentru geoparcuri. Îi place să inspire și să se lase inspirat de oamenii creativi, visători și optimiști.
-
George
George
George s-a atașat de Ținutul Buzăului din timpul practicilor de la masterul de dezvoltare durabilă și patrimoniu al Facultății de Geologie din București. Chiar dacă inițial a fost la un pas de a-și strica și picioarele și mașina și motocicleta încercând să ajungă în cele mai retrase locuri pentru a documenta, alături de echipă, elementele de patrimoniu natural și cultural, George a ramas nedezlipit de geoparc și de povestea sa.
Acum este specializat pe arii protejate (PhD) și educație nonformală. Când are timp, fie lipește senzori pe microcontrollere, fie navighează cu veliere pe mare.
-
Roxana
Roxana
Roxana a făcut cunoștință cu locuri din Ținutul Buzăului încă din anii facultății. A absolvit Facultatea de Geografie la Universitatea din București în 2015 și masteratul în Sisteme Informaționale Geografice tot acolo, doi ani mai târziu. E atrasă de peisajele idilice ale locului și speră să ajute la dezvoltarea zonei.
Pasionată de frumos în general, s-a apucat de Graphic Design. Totodată, și-a descoperit și partea analitică care o ajută să organizeze cât mai bine haosul din documentele noastre.
-
Marius
Marius
Marius ştie despre Ținutul Buzăului încă din timpul facultății, din 2009, atunci când a ajuns aici într-o practică. După terminarea facultății a lucrat un timp ca geofizician, dar apoi a renunțat pentru a-şi urma marea pasiune: fotografia. E bucuria lui să meargă pe dealuri şi prin păduri pentru a surprinde animale sălbatice.
Acum face parte din echipă, și e mai mereu prin Ținut. Cu toate acestea, îl vedem rar pentru că în cea mai mare parte a timpului este camuflat în pădure, unde pândește animale. Ai grijă ce faci în pădure, căci Marius s-ar putea să te vadă :].
-
Anca
Anca
Anca a fost îndrăgostită de când se știe de povești, în special de cele vizuale. E critic și scenarist de film și TV și, în ultimii ani, a scris și regizat documentare pentru DigiWorld. Până când să colaboreze la trilogia de documentare TV Ținutul Buzăului, această regiune era doar un punct de trecere în drumurile sale spre Iași, orașul natal. De atunci, Ținutul i-a intrat în sânge și se declară dependentă de peisajele, de oameni și de rachiul de aici.
S-a alăturat echipei pentru că e convinsă că această zonă mirifică e o sursă inepuizabilă de inspirație și n-ar vrea că poveștile sale atât de bogate să rămână atât de puțin cunoscute. E sigură că lumea vrea să le cunoască: dovadă popularitatea clipurilor postate pe canalul YouTube Ținutul Buzăului. Pregătește câteva serii noi, printre care una de turism culinar și un documentar de lungmetraj despre incredibila vitalitate și longevitate a zonei.
-
Andrada
Andrada
Andrada explorează lumea amplu și crede că poate contribui la o lume mai bună creând experiențe memorabile pentru oameni, cu grijă pentru natură. După ce a studiat în Austria inovație în turism și design de experiențe, s-a întors în România dornică să implementeze aici tot ce a învățat. Când a auzit de inițiativa Ținutului de a deveni Geoparc UNESCO, a simțit că aici e locul potrivit în care să co-creeze noi perspective asupra experienței de vizitare și să își continue procesul de învățare.
Explorând Ținutul, cel mai mult au impresionat-o poveștile localnicilor în care trivialul și extraordinarul se contopesc. Până la urmă ea crede cu tărie că miracolele trăiesc zilnic printre noi și își dorește ca mai mulți oameni să observe asta prin întoarcerea la natură și ascultarea cu interes a celor din jur.
-
NICU
NICU
Având şansa de a se naşte şi de a trăi în Ţinutului Buzăului, Nicu este un cunoscător al vieţii satului de munte, în întreaga sa complexitate. Este un căutator neobosit de chihlimbar, dar şi de poveşti scrise sau transmise prin viu grai, din generaţie în generaţie.
Nicu îndeamnă prin istorisirile sale la păstrarea tradiţiilor şi întoarcerea către origini, dăruirea sa faţă de Ţinutul Buzăului făcându-se de fiecare dată, aşa cum ne-a obișnuit, “De la Colţi, cu dragoste”. Este reprezentantul nostru în această comunitate și responsabil cu multe dintre lucrările pe care le facem aici.
-
Mihai
Mihai
Finanțist de profesie, Mihai este dependent de ieșirile în natură, explorare, urcatul munților, studiul și fotografierea orhideelor sălbatice. Are studii de Master în bănci-asigurari, este autodidact în domeniul botanicii, preocupat de flora rară și remarcabilă, protecția și conservarea speciilor și habitatelor.
Amestec de naturalist si bonviveur, a început explorările în Ținutul Buzaului în 2011 și de atunci s-a îndrăgostit atât de locurile frumoase și peisajele diverse, cât și de Tezaurul de la Plescoi :) S-a alăturat recent echipei Ținutului și este responsabil de interpretare pe zona biodiversității vegetale.
Citește despre noi în presă
Click pe o publicație pentru a citi articolul.
Cum ne contactezi?
Cel mai ușor, la adresa de e-mail contact@tinutulbuzaului.org! :)