
Noaptea Cercetătorilor, 2022
În perioada 30 septembrie – 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect desfășoară activități cu publicul larg. Noaptea Cercetătorilor Europeni – 2022 este o invitație celor interesați de știință, evenimentul de anul acesta fiind patronat de Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării sub deviza „New science, trends and results”.
În Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, „Noaptea cercetătorilor” va avea loc la Școala Gimnazială Vasile Voiculescu din Pârscov. Copiii vor avea ocazia să participe la experimente de știință, laboratoare inedite de microscopie si vor descoperi circuitul apei in natura din Ținutul Buzăului. Totul se va încheia cu realizare unui vulcan uriaș in incinta școlii.
Programul evenimentelor:
- 09.00 -09.45 Stiinte experimente
- 10.00 -10.45 Stiinte experimente
- 11.00 -10.45 Microscopie
- 12.00-12.45 Microscopie
- 13.00-13.45 Apa în natura - circuitul ape în Geoparc
- 14.00 - 14.45 Microscopie
- 15.00-15.45 Apa în natura - circuitul ape în Geoparc
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.
Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.
Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr.