Muzeul Formelor – reconversia unui punct de informare turistică

Începând cu anul 2018 am început să ne concentrăm și pe Valea Bălănesei, care este una dintre porțile de acces către Ținutul Buzăului. Dincolo de a traversa zone pitorești cu obiective atractive pentru vizitatori (trovanți, așezări rupestre, o deltă preistorică, peisaj glaciar, ruine teutonice), Valea Bălănesei asigură legătura cu Valea Slănicului și cu zona Colți.

Astfel, ne-am propus să ne concentrăm eforturile pe dezvoltarea acestei văi. Am aplicat rețeta noastră, care presupune implicarea membrilor comunităților, promovarea zonei, managementul vizitatorilor și a zonelor atractor, dar și creara de noi atracții. Una dintre aceste atracții, de care suntem foarte mândri este Muzeul Formelor pe care l-am inaugurat în august 2018.

Muzeul Formelor este un spațiul total original în România. După ce îi treci pragul, vei avea ocazia să vorbești direct cu trovanții care îți vor spune chiar ei povestea lor. Vei fi trimis într-o călătorie de milioane de ani în trecut, și vei trece prin mai multe etape ale istoriei pământului ca să descoperi cum au ajuns trovanții de la Ulmet “să crească”. Vei afla despre delta preistorică, despre retragerea mării și ridicarea Carpaților, despre cum apele subterane conduc la formarea trovanților, vei descoperi cum au
ajuns ei la suprafață, dar și ce au crezut oamenii despre trovanți de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, vei afla și ce cred trovanții despre oameni :)

Ca bonus, vei vedea poze cu trovanții de pe planeta Marte și vei pune mâna pe un trovant din cenușă vulcanică!

Spațiul este unul interactiv și narativ, care folosește Realitatea Augmentată. Realitatea Augmentată este tehnologia care ne ajută să interacționăm cu trovanții și să îi facem “să vorbească”, folosind tabletele sau telefoanele ca intermediar. Cu ocazia asta, echipa noastră a creat softul de realitate augmentată “museumAR” pe care îl vom dezvolta în continuare, ca să putem folosi această tehnologie cât mai creativ și divers pe viitor.

Muzeul Formelor a fost creat împreună cu voluntari din interiorul, dar și din afara comunității după un concept original al echipei Ținutul Buzăului. Este rezultatul unei colaborări frumoase cu Primăria Comunei Bozioru și cu localnicii. Dincolo de a fi un spațiu original, este și un exemplu de ce putem realiza într-un vechi punct de informare turistică, care oferea vizitatorilor doar pliante. Acum, are o poveste de milioane de ani de oferit.

Muzeul Formelor este un punct strategic, fiind amplasat între situl cu trovanți de la Ulmet, de acum arie protejată, și Poiana Coziancei cu așezările rupestre. Următorul pas este să amenajăm câteva trasee în zonă si Colți-Bozioru va putea oferi, fără niciun fel de problemă, un pachet de mini vacanță.