Aplicăm pentru statutul de Geoparc UNESCO

Avem o veste importantă pentru Ținutul Buzăului. După câțiva ani de lucru suntem pregătiți să facem următorul pas și să propunem acest teritoriu minunat pentru a deveni Geoparc Internațional UNESCO.

Anul acesta, aplicarea pentru obținerea statutului UNESCO a fost subiectul principal de discuție dintre Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București. Am vorbit, am plănuit, am pus “Ținutul” la cale, și am transformat parteneriatul nostru informal, într-unul oficial. Click aici pentru a consulta documentul.

Astfel, astăzi, 25.06.2020 Asociația Ținutul Buzăului a transmis la UNESCO scrisoarea de intenție pentru obținerea statutului, care poate fi consultată aici.

Transmiterea scrisorii nu înseamnă ca am obținut acest statut, înseamnă că am inițiat procesul. Acest proces va dura cel mai probabil doi ani, timp în care vom face multe alte lucrări în Ținut, vom pregăti documentația completă pentru aplicație și vom primi o vizită de evaluare din partea unor specialiști UNESCO internaționali.

Întrucât mulți dintre noi, mai ales cei care locuim în Ținut, ne întrebăm ce presupune acest statut și cum ne afectează traiul, am pus cap la cap o listă de întrebări și răspunsuri. Vom adăuga mai multe răspunsuri pe măsură ce primim întrebări de la voi.

Ce este un Geoparc UNESCO?

Un Geoparc este un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională, în special valori geologice care sunt semnificative pentru istoria planetei noastre. Este un “Parc al Pământului”, unde patrimoniul natural și cultural local este folosit pentru a sprijini comunitățile. Cu alte cuvinte, este un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite sunt recunoscute de UNESCO.

Este Geoparcul o arie protejată?

Nu, Geoparcul nu este o arie protejată. Însă Geoparcul poate conține arii protejate. De exemplu, Ținutul Buzăului conține Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și de la Pâclele Mici, Asezările Rupestre, Trovanții de la Ulmet, Grunjul de la Mânzălești, care au toate statut protejat.

Ce este un teritoriu de dezvoltare durabilă?

Este o zonă în care se depun eforturi pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților. Această dezvoltare este responsabilă și se face în echilibru cu protejarea și dezvoltarea mediului. În Ținutul Buzăului, noi încercăm să găsim un echilibru între folosirea și protecția mediului, astfel încât progresul societății să fie însoțit și de o îmbunătățire a calități spațiului natural și cultural. Dezvoltarea durabilă se face pornind de la resursele locale: umane, culturale, naturale. Principalii piloni ai acestui proces sunt mediul, economia și societatea.

Statutul de Geoparc îmi va afecta cumva activitățile zilnice?

Geoparcul nu aduce nicio restricție locuitorilor. Oamenii își pot desfășura viața de zi cu zi așa cum au făcut-o întotdeauna. Dorim însă să creștem gradul de conștientizare și empatia față de natură, astfel încât, în timp să “afectăm” totuși o parte dintre activități… cum ar fi aruncarea deșeurilor în natură :).

Ce beneficii aduce statutul de Geoparc?

Beneficiile sunt foarte multe. Ținutul Buzăului (“Buzău Land” în engleză) devine un teritoriu recunoscut internațional. Va fi promovat de UNESCO și de rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor. Statutul de Geoparc UNESCO este un magnet pentru vizitatori (inclusiv din străinătate) și va atrage antreprenori pe partea de turism alternativ, agroturism, turism cultural și de aventură. Atenție însă: Geoparcul nu face turism de masă, ci turism responsabil :).

De asemenea, acest statut aduce cu sine suficient prestigiu încât să atragă investiții în multe domenii. Este o ocazie de renaștere economică și socială a unei zone rurale care nu a beneficiat de multe oportunități. Ținutul va deveni un loc pe care ne va face plăcere să îl vizităm, dar mai ales, în care ne va face plăcere să locuim. Este o ocazie pentru o parte dintre tinerii plecați să se întoarcă. Și de ce nu, să atragă alte persoane care nu au avut legături cu zona, dar care au ajuns să o îndrăgească.

Cine depune aplicația la UNESCO?

Aplicația UNESCO are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București. Aplicația în sine este redactată și transmisă de Asociația Ținutul Buzăului.

Care este procesul de evaluare și acreditare?

1. În primă instanță se transmite scrisoarea de intenție către UNESCO (descarcă aici).
2. Până la finalul lunii Noiembrie 2020 trebuie să transmitem aplicația completă, unde trebuie să dovedim de ce Ținutul Buzăului are valori demne de statutul UNESCO. Aplicația trebuie să ilustreze cum, în ultimii ani, am reușit să fructificăm aceste valori pentru binele comunității. De asemenea, aplicația conține planul nostru pentru dezvoltarea teritoriului în următoarea perioadă.
3. Până în Mai 2021, dosarul nostru este evaluat de specialiști internaționali. Dacă argumentele noastre sunt relevante și dacă UNESCO consideră că Ținutul Buzăului merită recunoașterea internațională, trecem la punctul 4.
4. În perioada Mai-Septembrie 2021 primim vizita de evaluare a doi specialiști UNESCO din țări diferite. Vor merge cu noi în Ținut pentru a descoperi locurile, oamenii, valorile și ceea ce am făcut până în acel moment.
5. În funcție de recomandarea evaluatorilor, UNESCO va lua o decizie în primăvara anului 2022.
Mai multe detalii despre proces, aici.

Ce se întâmplă dacă obținem acreditarea?

Devenim Geoparc UNESCO, statut pe care trebuie să îl menținem.

La fiecare patru ani, echipa noastră va trebui să depună un raport prin care demonstrăm că am aplicat planul de management și că am îmbunătățit calitatea mediului economic, social, natural și educațional din Ținut. La fiecare patru ani trebuie să demonstrăm că Geoparcul își face treaba în folosul comunității, și de fiecare dată primim vizita a doi specialiști internaționali care ne revalidează.

Geoparcul nu este un teritoriu cu un statut stagnant, pe care îl primim pentru totdeauna. Este un statut pe care trebuie să îl merităm și să muncim pentru a-l păstra. Acesta este secretul succesului :).

Cine va manageria Geoparcul UNESCO?

Managementul Geoparcului va fi asigurat de Asociația Ținutul Buzăului, va fi sprijinit de parteneri, de un Consiliu Științific și de un Board Consultativ. Asociația Ținutul Buzăului este formată din specialiști în domenii esențiale dezvoltării durabile, care activează la universități Europene sau la firme de prestigiu. Ce facem zilnic în viața noastră profesională, la universitate sau la birou, facem și pentru Ținutul Buzăului. Echipa noastră a preluat ștafeta inițiativei “Ținutul Buzăului” în Decembrie 2013 și de atunci lucrăm susținut pentru dezvoltarea zonei. Aplicația pe care o depunem acum, în 2020, este o încununare a efortului depus în ultimii ani și tranziția către o nouă etapă a acestei inițiative. Pentru mai multe detalii, poți consulta paginile DESPRE NOI și DESPRE ȚINUT.

Cine asigură bugetul Geoparcului?

Pentru ca Ținutul Buzăului să poată funcționa ca Geoparc UNESCO, are nevoie de un buget multi-anual. O parte din acest buget este asigurat de Consiliul Județean Buzău, iar cealaltă parte din fondurile Asociației Ținutul Buzăului. La bugetul Geoparcului se adaugă sponsorizări, donații, redirecționarea a 3,5% din impozitul pe salariu și veniturile realizate din vânzarea produselor marca Ținutul Buzăului. Și tu poți contribui dacă redirecționezi cei 3,5% către noi, sau dacă comanzi un produs din magazinul nostru online.