Proiectul GeoSust – În sprijinul Geoparcului Ținutul Buzăului

Echipa Geoparcului Ținutul Buzăului, Geo-Team, a conceput în anul 2014 proiectul GeoSust, pe care l-a aplicat pentru un grant european EEA. În iulie 2014 proiectul a devenit realitate, fiind unul dintre cele 6 proiecte care au câștigat concursul la categoria Mediu.

Proiectul GeoSust este în momentul de față cel mai ambițios și complex proiect pentru dezvoltarea unui Geoparc, la nivel internațional. Aduce laolaltă peste 60 de specialiști din 10 Instituții, dintre care 4 sunt din Norvegia. Este așadar un proiect internațional, dar mai ales interdisciplinar: specialiștii care își aduc contribuția la dezvoltarea Ținutului Buzăului sunt geologi, chimiști, fizicieni, biologi, antropologi, etnografi, peisagiști, arhitecți, geografi, artiști plastici și specialiști IT și design grafic.

„Acest proiect ne ajută să ne punem ideile în operă. Ne oferă mijloacele financiare să cunoaștem cu adevărat zona, din punct de vedere natural, uman și social, și cel mai important, ne oferă posibilitatea să lucrăm cu oamenii locului. Viața oamenilor din Ținut este puternic influențată de mediul natural în care trăiesc, de la activitățile de zi cu zi până la povești, obiceiuri și credințe. Împreună cu ei reușim să punem în evidență identitatea naturală și culturală a locului și să creăm o destinație de călătorie originală, care oferă în primul rând senzații, experiențe, amintiri și cunoaștere. Ținutul Buzăului, așa cum ne dorim să îl construim este un loc unde vizitatorul depășește statutul de turist, el se inițiază și devine călător în lumea Pământului și a Omului” spune Răzvan-Gabriel Popa, managerul proiectului GeoSust și unul dintre coordonatorii Geo-Team.

Acronimul GeoSust vine de la „Cercetarea aplicată pentru creștere economică și dezvoltare durabilă urmând principiile geoconservării: În sprijinul inițiativei Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului”. Proiectul se desfășoară în perioada iulie 2014 – aprilie 2017 și sperăm să fie primul dintre multele mari proiecte pe care echipa Geoparcului le va implementa.

Comments are closed.