Chihlimbarul, între știință și magie

…Dacă-o fi s-avem răbdare Clipele să ne măsoare Să îţi fac colibă nouă Din bucheţele de rouă Cu ferestre în cleştar Lentile de chihlimbar…

Grigore Rotaru Delacamboru, Cântec.

Chihlimbarul sau ambra este o fosilă vegetală rășinoasă, veche de milioane de ani, care poate avea diferite nuanțe, de la galben, roșu, portocaliu la albastru, verde și chiar violet. În România, cele mai mari acumulări de ambră se găsesc în Ținutul Buzăului, în special în zona Colți. Efectele optice deosebit de frumoase produse de transparența chihlimbarului i-au creat acestuia o aură mistică, tranformându-l într-o piatră magică. Cei înzestrați cu darul divinației puteau chiar prezice viitorul, privind soarele printr-o lentilă de chihlimbar.

Până de curând, locuitorii Ținutului Buzăului foloseau piatra ca amuletă protectoare. Pusă într-un săculeț de pânză și purtată mereu în jurul gâtului, aceasta îl păzea pe om de boli și de necazuri de-a lungul întregii sale vieți, însoțindu-l pe acesta chiar și în somnul de veci.

Relația dintre om și chihlimbar începea încă din primele luni ale vieții. Noului născut i se punea o pepită de ambră în cristelnița de botez, iar bobul cel mai frumos îi era dăruit de familie spre protecție și vindecare. Mai târziu, tinerii ofereau fetelor chihlimbar drept dar de logodnă.

Ambra era folosită și ca protector al gospodăriei. Un bob din fosila rășinoasă era pus în camera cea mare pentru a-i  proteja pe cei ai casei, dar și pe animalele din curte. Era așezat în casa mare, camera mai bună din casă, acolo unde era depozitată și zestrea fetelor și devenea benefic pentru toată casa… (Diana Gavrilă, Colți).

Cu toate că astăzi o mare parte din aceste practici încep să se piardă, chihlimbarul încă mai exercită o anumită fascinație atât pentru locuitori cât și pentru cei care vizitează aceste zone. Tocmai de aceea, nu există om care să fi trecut pe lângă locurile care îl păstrează și care să nu fi căutat măcar o dată în pietrișul de pe marginea cărărilor sau pe malurile râurilor cu speranța de a găsi un bob de chihlimbar pe care să îl ia cu sine.

Text: Diana-Alice Popa Poezia: Fragment din Cântec, Grigore Rotaru Delacamboru Fotografii: …

Comments are closed.