Muzeul Timpul Omului

La aproape un an de la deschidere, Muzeul Timpul Omului a creat un loc de muncă și s-a înfiripat în conștința vizitatorilor, astfel încât în luna Mai 2016 a adus peste 500 de vizitatori la Mînzălești.

Muzeul Timpul Omului este un spațiu simbolic, care explorează legătura dintre Pământ și Om, din perspectiva Timpului. Povestea muzeului se derulează pe fundamentul Pietrei, Lutului și Sării, elementele naturale care stau la baza vieții culturale a Mînzăleștenilor. Aici, fiecare obiect este încărcat cu un simbol, astfel încât fiecare țesătură, oală sau crenguță contribuie la povestea muzeului. Forma materială a obiectelor este doar un pretext, care invită călătorul să parcurgă Spațiul și Timpul.

Totul a început cu o întâlnire cu primarii celor 18 comune din teritoriu, unde reprezentanții Geoparcului au expus strategia de dezvoltare pentru Ținutul Buzăului. Printre altele, această strategie presupune realizarea unor mici puncte de interpretare, destinate atât vizitatorilor (care au ocazia de a cunoaște comunitățile), cât și localnicilor (care au ocazia de a-și redescoperi rădăcinile și întări identitatea). La scurt timp după întâlnire, reprezentanții Primăriei Mînzălești au luat legătura cu echipa Geoparcului, și astfel s-a închegat o colaborare reușită, în urma căreia au luat naștere o mulțime de proiecte.

Primul proiect s-a conturat pe un colț de hârtie, și în numai 6 luni, cu sprijinul financiar al Primăriei Mînzălești și al unui grant EEA câștigat de echipa Geoparcului (GeoSust 22SEE/30.06.2014), cu sprijinul comunității locale, al meșterilor, copiilor și bătrânilor deopotrivă, și cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul Național al Țăranului Român, a luat naștere Muzeul Timpul Omului.

O bucată de hârtie, câteva idei, o colaborare sinceră, implicare și pasiune…   Vă invităm să vizitați Muzeul Timpul Omului și să descoperiți un spațiu simbolic, atipic, fermecător: sat Mînzălești, comuna Mînzălești, în apropierea Pietrei Albe de la Grunj.   Colaj-MTO

Comments are closed.