Grunjul, urma unei erupții vulcanice

Grunj este un cuvânt care pentru oamenii de pe Valea Slănicului are două înțelesuri, grumaz și strânsoare. Ambele sensuri ale Grunjului fac însă referire la același lucru: pintenul alb care se ridică ca un grumaz de pe umerii pământului, la strânsoarea dintre două văi. Punct de referință și până nu de mult loc de încins hora, Grunjul spune un strop din povestea unei mări preistorice. Acum 12 milioane de ani, o mare a cărei adâncime fluctua foarte mult și care începuse să sece, probabil din cauza schimbărilor climatice, este umbrită de norii de cenușă purtați de vânt. Această cenușă formată din spărturi microscopice de cristale și sticlă naturală este rezultatul exploziei unui vulcan.

Nu știm nici unde se afla acest vulcan și nici cât au fost plimbați de vânt norii de cenușă, însă știm că deasupra acestei mări cenușa a căzut asemenea unei ninsori negre. Particulele vulcanice s-au depus pe fundul mării, formând un depozit gros de câțiva metri. În milioanele de ani care au trecut de atunci, marea a dispărut și mâlurile de pe fundul ei s-au întărit. Cenușa odată moale s-a transformat într-o rocă vulcanică numită tuf. La „strânsoarea” dintre două văi, acest tuf aflorează, adică se poate vedea la suprafață, în stâncă. Este o apariție spectaculoasă, în mijlocul văii, înalt, piramidal, alb în bătaia directă a soarelui.

Oamenii văii au bănuit că forma stâncii se datorează celor 2 râuri care au modelat-o. În loc de eroziune, oamenii au spus strânsoare, iar ca formă i-au zis grumaz, și astfel stânca albă ce străjuiește confluența celor două văi a rămas în topografia locală ca Grunj, un nume ce cuprinde ambele sensuri.

Tot pe Valea Slănicului se mai pot găsi tufuri vulcanice verzi, chiar în apropierea satului Mînzălești. Urme ale unor erupții și mai îndepărtate, vechi de 20 de milioane de ani au fost găsite la Colți, unde cenușa ajunsă în apele mării a schimbat chimismul apei și a modificat într-un timp foarte scurt ecosistemul. Aceste modificări le putem vedea astăzi, scrise în roci, la milioane de ani distanță… dar asta este o altă poveste.

IMG_mic

Text: Răzvan-Gabriel Popa Fotografii: Răzvan-Gabriel Popa, Ciprian Florescu

 

Comments are closed.