Chihlimbar și așezări rupestre

f1
f2
cr11
f4
f5
f6
f7
cr7
cr5
f10
f11
cr9
f13
cr3
f15
f16
f17

Locuri de vizitat

Așezarea rupestră de la Aluniș se află la capătul satului cu același nume. Este cel mai amplu ansamblu de așezari rupestre din România și datează din antichitatea târzie. Nu se știe cu siguranță cine au fost primii arhitecți ai ansamblului, dar sute de ani mai târziu, în perioada medievală, locul a devenit adăpost pentru creștini. Alunișul se află la doar 3,5 km de Colți și se poate ajunge cu mașina personală sau pe jos.

Înainte de a ajunge la așezarea rupestră de la Aluniș, oprește-te în locul numit Piatra Corbului. Îl vei recunoaște ușor după stâncile abrupte și mirosul de sulf. Dacă cauți în spărturile de la baza stâncilor, mai ales după ploaie, ai șanse să găsești un bob de chihlimbar! Aici vom pregăti în curând un traseu, pe care parcurgându-l, vei afla povestea chihlimbarului.

Peștera lui Dionisie Torcătorul este una dintre cele câteva zeci de așezari rupestre din Ținutul Buzăului, și face parte din ansamblul de la Poiana Cozanei. În poiana se găsesc cele mai spectaculoase rupestre din Ținut. Aici se poate ajunge pe jos, din satul Nucu sau trecând dealul dinspre Aluniș. Drumul nu este marcat în acest moment, așa că îți recomandăm să apelezi la un ghid local.

Peștera lui Iosif se află la mai puțin de 400 m distanță de Peștera lui Dionisie. Tot ce trebuie să faci este să ocolești Stânca lui Dionisie înspre NV, și apoi să urmezi poteca ce intră în pădure. După un scurt urcuș, vei fi întâmpinat de imaginea unui brad uriaș, vechi de sute de ani, care străjuiește intrarea în așezarea rupestră.

Dacă te aventurezi dincolo de Poiana Cozanei, cu ajutorul unui ghid poți ajunge la Agatonul Nou și la Agatonul Vechi. Ambele Agatoane se află pe marginea unei prăpăstii, la o distanță de circa 50 m una de cealaltă. Agatonul Vechi a fost în mare parte distrus, dar după întinderea ruinelor pare a fi cea mai extinsă dintre toate așezările rupestre. Este posibil ca Agatoanele să fi fost centrul culturii care a generat așezările rupestre din Ținutul Buzăului.

Dacă ești interesat de spiritul autentic al zonei, atunci înainte de a ajunge în Aluniș, pornește pe drumul către satul Comarnici. Se merge pe jos, și drumul durează circa 20 de minute. Satul este pierdut în inima pădurii și aici ai ocazia să o cunoști pe Maria Zăican, singurul locuitor al satului. Ea îți poate spune cum era viața odinioară și cum este să locuiești în zilele noastre în mijlocul naturii, doar cu animalele din ogradă și cu vecinii din pădure. Vei pleca cu amintiri frumoase și, mai mult ca sigur, cu un dar de țuică.

Dacă vrei să ajungi în Poiana Cozanei pornind din satul Nucu, atunci trebuie neapărat să te oprești și la Ulmet! După un drum pe jos de circa 30 de minute, vei ajunge pe un platou presărat cu bolovani cu forme ciudate, numiți trovanți! Formele trovanților nu sunt date de eroziune, ci de cimentarea selectivă a particulelor de nisip. Vântul și ploaia nu fac decât să spele nisipul neconsolidat, și uite așa apar la suprafată Copiii Pământului: Moșii și Babele de la Ulmet!

Înainte să părăsești plaiurile Colților de Piatră, nu uita să te oprești și la Muzeul Chihlimbarului din Colți. Aici poți vedea cele mai mari bucăți de ambră găsite vreodată în România. Custodele muzeului îti poate povesti despre mineritul de chihlimbar și îți poate împărtăși câte ceva din datinile locale în care este folosit chihlimbarul.