Cârnații de Pleșcoi

Legenda spune că în zona dintre dealuri şi vadul Buzăului îşi făcuse tabără o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg la Buzău şi, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. Astăzi haiducii nu mai sunt, dar metoda pregătirii cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni. Aceştia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puţin sărată, mai suculentă. Explicaţia constă în faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară. Carnea oilor din această zonă, capătă astfel o savoare deosebită iar produsele un gust nemaiîntâlnit.

Postere-web-culinar-15

Ingrediente:

Carne de oaie, usturoi, ardei iute, cimbru și intestin subțire de oaie.

Mod de preparare:

Deoarece carnea de oaie are mai mult seu este recomandat să dregem compoziţia cu carne de vită, însă trebuie să fim atenţi să nu depaşim raportul de 2:1.

Dupa ce curăţăm carnea de oaie de pe oase, punem oasele într-un ceaun şi le fierbem. Cu zeama rezultată, puţin călduţă, frământăm carnea tocată împreună cu usturoiul, ardeiul iute şi cu cimbrul. Lăsăm compoziţia să stea 1-2 ore după care putem gusta şi decide dacă mai are nevoie de usturoi, cimbru sau ardei. Pentru un gust desăvârşit vă recomandăm să folosiţi ardei iute roşu.

În acest moment putem umple intestinele de oaie cu compoziţia obţinută. Punem carnaţii la uscat şi ulterior la afumat.

Îi puteţi servi atât cruzi, cât şi prăjiţi. Poftă bună!

Comments are closed.